Această ultimă descoperire, are capacitatea de a salva pacienţii suferinzi, din situaţii critice. Unul dintre aceşti pacienţi este Abbie, o fetiţă de doar 8 ani care a fost diagnosticată cu diabet tip 1 la vârsta de 4 ani şi care ar putea să să intre în comă într-o noapte în care nivelul de zahăr din sânge scade pe neaşteptate. Tocmai de aceea, Abbie o are mereu aproape de Gracie, un Labrador de 30 de kilograme.
Câinii însoţitori pentru diabetici sunt utilizaţi de mult timp, însă numărul lor a început să crească în ultimii ani. Astăzi, doar în Statele Unite se găsesc aproape 30.000 de astfel de animale.
Oamenii de ştiinţă antrenează câinii folosind mirosul transpiraţiei umane amestecat cu diferite niveluri de zahăr din sânge. Cu toate acestea, ei nu au aflat ce anume din acest miros le face pe animale să reacţioneze pentru a-şi proteja stăpânii.
Dacă ar cunoaşte secretul din spatele picăturilor de sânge, oamenii de ştiinţă ar putea crea un dispozitiv care ar avea potenţialul de a salva vieţile unora dintre diabeticii care pot suferi de hipoglicemie şi care nu realizează că nivelul lor de zahăr din sânge poate scădea brusc. „Nu există semne specifice. Pacienţii pot leşina chiar în timpul unei conversaţii”, a explicat Dana Hardin, un endocrinolog care încearcă să dezlege misterul legat de capacitatea câinilor de a preveni aceste evenimente.
În plus, studierea comportamentului canin ar putea duce la descoperirea unor posibile tratamente care ar uşura viaţa pacienţilor.
Deocamdată un astfel de câine dresat special pentru detectarea fluctuaţiilor de zahăr din sânge costă în jur de 20.000 de dolari.
Sursa: The Atlantic Wire